onsdag 8. oktober 2008

Ein proaktiv lærar

No skal me snart ut i praksis og verkeleg prøva oss som lærarar. Ein Lærar er mellom anna ein leiar, ein undervisnings- og læringsleiar. Ei viktig oppgåve er å skape produktiv arbeidsro, for å få eit best mogleg læringsmiljø for elevane.

Ingen klassar er fullt opp med ”englebarn”, som alltid er rolege, snille, og som alltid gjer slik læraren ønskjer. Uro, bråk, og konfliktar, er som Ogden seier, ein del av skulekvardagen. Som lærar må ein kunne sjå elevane og konfliktar som dukkar opp, om naudsynt ordne opp, og vertfall sette inn tiltak for å forhindre at det blir mykje uro, bråk og konfliktar i ei elevgruppe.

Det er altså vitig å vere ein proaktiv lærar som er i forkant av problema. Men kva er eigentleg ein proaktiv lærar? Det handlar først og fremst om å fanga opp signal på byrjande vanskar. Ofte kan barn bli veldig sinte og frustrerte, og den einaste måten dei taklar det på, er kanskje å bli aggressive og bråkete. Ein proaktiv lærar vil leggje vekt på lære elevane å kontrollere sinnet sitt, og ytre meiningane sine på ein positiv måte. Læraren legg også vekt på å lære elevane sosiale ferdigheitar, og oppmuntrar dei til å løyse konfliktar på ein fredleg måte.

Det vil alltid vera konfliktar i skulen, men med gode sosiale ferdigheitar, er elevane betre rusta til å meistre dei.

Føremålet med undervisnings- og læringsleiing er som Ogden seier, å skape eit læringsmiljø der elevane kan utnytte læringsmoglegheitene sine til det fulle. Å vera ein proaktiv lærar, som førebygg uro, er saman med strukturert undervisning, omsorg, reglar og rutinar, nokre viktige faktorar, som er med på å skape dette læringsmiljøet.

2 kommentarer:

Ingunn Marie sa...

Hei!
Du nevner mye bra om hvordan det kan være i ei elevgruppe og hva det vil si å være en proaktiv lærer!
Bra formulert av hvordan en proaktiv lærer jobber og hva de legger vekt på.

Bra jobba og god bedring!

Steinar sa...

Flott at du brukar omgrepet proaktiv lærar- det viser at du har lest og forstått, og det er flott!