mandag 25. august 2008

Den gode lærar

På den vidaregåande skulen lærte eg fort, kor stor skilnaden mellom ein god og ein dårleg lærar kan vera. Det negative var at det var flest, som kunne gå under kategorien dårlig. Kanskje er det vi elevar, som har lettare for å huska dei ikkje fullt så gode lærarane?

Den læraren eg no skal skildre, var eit av lyspunkta i ein ellers litt gammaldags vidaregåande skule, ute på bygda. Eg hadde denne læraren i to fag i løpet av dei tri årå eg gjekk på skulen her, samfunnsfag, og politisk idèhistorie. Han var ein av dei få lærarane eg har møtt, som fekk timane til å bli kjekke, utan at det gjekk ut over undervisninga. Det er etter min meining ein veldig viktig egenskap. Samtidig som han kunne oppfattast som ein kompis, var han likevel streng om me ikkje jobba. Eg trur dette var noko som gjorde at han blei respektert, og at me derfor kanskje satte inn litt ekstra arbeid i timane hans. Han gav oss ei kjensle av att dersom me jobba, fekk me belønning, og dersom me ikkje jobba, fekk dette konsekvensar. Gode eller dårlege sanksjonar, alt etter kva me som elevar hadde fortjent. Dette med at dårleg arbeidsinnsats får konsekvensar, er ein kjent sak i skulen, og er vanlegvis ikkje sett på som positivt av elevane. Det at denne læraren, fekk oss til å innsjå at dette var rettferdig og noko me kunne bestemme utfallet av sjølve, er nesten ein bragd i seg sjølve.

Læraren satsa veldig på variert undervisning, med forelesningar, diskusjonar, samarbeid, og høgtopplesing i klassen. Han la vekt på at me som elevar skulle vera aktive deltakarar i timane. Dette gjorde at me fekk ein meir aktiv læring, og eg føler at me på denne måten fekk meir igjen for timane. Denne læraren hadde dei fleste kvalitetane, som eg ser på som viktige for ein god lærar: han hadde god kontakt med elevane, var rettferdig, respektert, og var ein god formidlar av kunnskapane sine i faga. Kva meir kan ein ønskje seg?

Hei!

Då har eg fått Pedagogikk bloggen min i gong;) va her me sko skriva ein gong i vekå, så då kjeme det nok meir ettekvart;) spennanes detta..